
daktyle
Jak jeść daktyle?
Daktyle cechują się bardzo słodkim, delikatnie karmelowym smakiem. Ze względu na smak i strukturę przypominają popularne cukierki krówki. Warto wykorzystywać daktyle jako zdrowy zamiennik słodyczy. Nadają się świetnie do jedzenia zarówno jako przekąska, jak i składnik deserów, śniadań, a nawet obiadów. Można na ich bazie przygotować m.in. lody, ciasta, batoniki czy powidła. Nadają się także do użycia jako składnik tzw. kulek mocy. Daktyle warto również dodawać do owsianki i koktajli. Dzięki ich wykorzystaniu każda potrawa nabierze słodkiego i wyrazistego smaku. Owoce te doskonale komponują się z orzechami oraz różnego typu nasionami.
Przepisy z daktylami
Przedstawiamy warte uwagi inspiracje na wykorzystanie daktyli w swojej kuchni. Świetnym pomysłem na pożywny deser lub śniadanie będzie komosa ryżowa z daktylowym karmelem. Najlepiej smakuje na mleku migdałowym, jednak można je również zastąpić innymi napojami roślinnymi, np. mlekiem kokosowym, mlekiem ryżowym czy mlekiem owsianym. Polecamy również dodać do komosy masło orzechowe, a także takie owoce jak śliwka oraz pestki granatu.
Pomysłem na zdrowo i smaczną przekąskę mogą być daktyle z migdałami. Warto zajadać się nimi podczas seansu filmowego, meczu czy spotkania ze znajomymi. Daktyle w tej wersji efektownie prezentują się na stole, jeżeli zostaną udekorowane ozdobnym szlaczkiem z białej czekolady stopionej na parze.
Na uroczysty obiad polecamy grillowane ziemniaki z boczkiem, daktylami i oscypkiem. Potrawa ta sprawdzi się zwłaszcza podczas rodzinnych imprez, takich jak urodziny, imieniny, jubileusze ślubu czy wesela. Ziemniaki polecamy zamarynować w zalewie z sosu sojowego, miodu, oleju słonecznikowego oraz aromatycznych przypraw. Najlepiej wykorzystać młode ziemniaki i podawać je razem ze soczystym stekiem i surówką.
Na deser warto przygotować tartaletki z kremem daktylowym i karobem. Przekąska ta jest bardzo prosta i szybka, a uwielbiają ją zwłaszcza dzieci. W przepisie nie powinno zabraknąć napoju roślinnego – można wybrać napój migdałowy, kokosowy, ryżowy lub owsiany. Warto podawać tartaletki z dodatkiem orzechów włoskich lub orzechów laskowych.
Osobom na diecie wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego zapewne do gustu przypadnie wegański sernik cytrynowo-daktylowy bez pieczenia. Jest to wyjątkowo zdrowy deser, który można przygotować w mgnieniu oka. Sprawdzi się zarówno z okazji luźnych spotkań ze znajomymi, jak i w trakcie uroczystych imprez rodzinnych. Do przygotowania ciasta najlepiej użyć płatków owsianych, zmielonych orzechów laskowych oraz nerkowców. Nie może również zabraknąć rodzynek, mleczka kokosowego i laski wanilii. Ciasto należy schłodzić w lodówce przed podaniem – powinno znajdować się w niej przez całą noc. Aby pięknie prezentowało się na stole, polecamy przyozdobić je płatkami róży.

























