dynia

      Dynia – właściwości

      Dynia – wartości odżywcze tego warzywa są nie do przecenienia. Czy dynia jest zdrowa? Tak! Powinniśmy włączyć ją do swojej diety, a biorąc pod uwagę możliwości jej zastosowania nie powinno być to trudne.

      Dynia - przepisy

      Ponoć ze wszystkich dyń, jakie się uprawia na świecie, tylko 10% jest zjadanych, resztę pożytkuje się jako halloweenowe ozdoby. Nie wynika to jednak z marnotrawnej ludzkiej natury – nie każda dynia nadaje się bowiem do jedzenia. W Polsce mamy 3 gatunki jadalne: olbrzymią, piżmową i zwyczajną. Pierwsza dynia ma ogromne owoce w kolorach od zielonkawo-szarej bieli po marchewkowy pomarańcz – przeciętnie ważą 30–50 kg, ale warto wspomnieć, że polska rekordzistka, nazwana wdzięcznie Adelajdą, osiągnęła 648 kg. Dynie olbrzymie są bardzo efektowne, ale do jedzenia niezbyt się nadają: trudno je transportować, obierać i kroić, nie są też zbyt smaczne; najczęściej przerabia się je na paszę dla zwierząt. Ale do gatunku olbrzymich należy też kulinarna perełka, jaką jest odmiana hokkaido – paradoksalnie nieduża, bo max. 3-kg, kształtem przypominająca cebulę, intensywnie pomarańczowa, cudownie aromatyczna dynia i jedyna, którą można jeść ze skórką!

      Dania z dynią

      Dynie piżmowe potrafi ą ważyć ponad 30 kg i są bardzo smaczne – słodkawe, delikatne, z orzechowymi nutami; dzięki bardzo grubej skórce można je długo przechowywać w całości, w chłodnym i ciemnym miejscu. Najpopularniejszą odmianą piżmowych jest Butternut – o 3-kg gruszkowatych, niezwykle mięsistych owocach z bardzo małą ilością pestek.

      Dynie zwyczajne nie grzeszą wielkością, za to kuszą kształtami i błyszczą kolorami. Są wśród nich „egzemplarze” bardzo smaczne i poręczne, jak np. makaronowa – 2–3-kg, o miąższu słodkawo-owocowo-orzechowym, który po ugotowaniu albo upieczeniu rozpada się na włókna przypominające kształtem spaghetti. Dynią zwyczajną jest także najpopularniejsza odmiana halloweenowa Ghost Rider – max. 10-kg, równa, gładka, bardzo twarda, a zatem idealna do wydrążania i wycinania. Wydrążony miąższ ma bardzo ładny kolor i łagodny smak i jest idealny jako surowiec na dżemy oraz dodatek do ciast.

      Potrawy z dyni – jaką wybrać?

      W kuchni najczęściej stosowana jest tania i łatwo dostępna dynia zwyczajna. Obiera się ją ze skóry, jadalny jest pomarańczowy miąższ i pestki. Coraz częściej jednak jada się też dynię hokkaido - odmianę mniejszą i łatwiejszą w przyrządzaniu, bo nie trzeba jej obierać ze skóry - mięknie ona w obróbce termicznej. Dynia pieczona jest często podstawą przyrządzania pasty z dyni, puree z dyni, które jest świetne do deserów, zup, ciast - łatwo się je przechowuje, zamrożone lub zapasteryzowane. Inne odmiany tego warzywa, które coraz częściej się jada, to dynia makaronowa i dynia piżmowa.

      Jak obrać dynię?

      Obieranie dyni nie jest skomplikowane. Dynię przekrawamy na pół za pomocą ostrego noża. Odcinamy czubek i wyjmujemy pestki. Pestki możemy uprażyć i wykorzystać jako zdrową przekąskę. Następnie kroimy dynię na kawałki w kształcie półksiężyca. Układamy na blasze, lekko kropimy oliwą i pieczemy do miękkości.

      Po upieczeniu skórkę zdejmiemy z łatwością. Jeśli przepis zakłada, że dynię gotujemy czy dusimy bezpośrednio w daniu, wykorzystajmy odmianę, która nie wymaga obierania.

      Potrawy z dyni

      Dania z dyni Przepisy na potrawy z dyni są bardzo zróżnicowane – można z niej zrobić naprawdę sporo dań! Klasykami jest gęsta zupa krem z dyni czy gulasz z jej dodatkiem. Puree z dyni daje nam również sporo innych możliwości.

      Co zrobić z dyni? Proste przepisy z dyni to także placki czy naleśniki. Możemy dodawać ją do pasztetów czy sałatek. Świetnie sprawdza się w deserach i ciastach.

      Dynia na Halloween

      Halloween to amerykańskie, typowo komercyjne święto i ma w Polsce wielu przeciwników. Z roku na rok jest jednak obchodzone coraz powszechniej – ogromną frajdę mają z niego głównie dzieciaki, które mogą trochę się postraszyć, opchać słodyczami i późno pójść spać. Żeby świętowanie nie polegało tylko na pochłanianiu cukierków, zachęcamy do przygotowania halloweenowego bufetu, który – prócz tego że zdrowy i kolorowy – będzie także straszny.

      Dzięki formom można dziś bez problemu upiec ciasto czy muffiny w kształcie dyń (ciasto może być jak najbardziej dyniowe), które potem wystarczy polukrować i udekorować np. cukrowymi pisakami. Z kruchego ciasta i migdałów da się bardzo łatwo upiec pyszne, choć makabrycznie wyglądające ciastka zwane „palcami wiedźmy”. Z cząstek jabłek, pianek i pestek słonecznika powstaną groźnie wyszczerzone szczęki, z połówek banana i kropek czekolady – duchy, nawet obrane mandarynki można „przerobić” na dynie, wkładając w środek kawałek naciowego selera. A z czerwonego soku powstanie koktajl z „gałkami ocznymi” z owoców liczi i borówek.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.