
esencja waniliowa
esencja waniliowa
Esencja waniliowa, nazywana również ekstraktem waniliowym lub aromatem waniliowym, to aromatyczny płyn otrzymywany przez macerację strąków wanilii w alkoholu i wodzie. W kuchni stosowana jest jako skoncentrowany składnik aromatyzujący do wypieków, deserów oraz napojów. Charakteryzuje się głębokim, słodko-korzennym profilem smakowym, który jest znakiem rozpoznawczym wielu klasycznych receptur cukierniczych. Często bywa mylona z syntetycznym aromatem wanilinowym, który nie zawiera naturalnych składników wanilii.
Esencja waniliowa – składniki odżywcze
- Wartość energetyczna: 288 kcal (na 100 g, esencja waniliowa w płynie)
- Białko: 0 g
- Tłuszcz całkowity: 0 g
- Błonnik pokarmowy: brak danych
- Węglowodany przyswajalne: 126,67 g
- Sód (Na): 33 mg
Esencja waniliowa – historia i pochodzenie
Esencja waniliowa pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, skąd wywodzi się także sama wanilia – roślina z rodziny storczykowatych. Pierwszymi użytkownikami wanilii były ludy Totonaków, a później Aztekowie, którzy dodawali ją do napoju z kakaowca. W XVIII w. Europejczycy rozpoczęli produkcję esencji waniliowej na szerszą skalę, opracowując metody ekstrakcji alkoholowej, umożliwiające masową dystrybucję produktu. Obecnie najwyższej jakości ekstrakty wytwarza się z wanilii burbońskiej pochodzącej z Madagaskaru i wysp Oceanu Indyjskiego.
Esencja waniliowa – odmiany
- Ekstrakt z wanilii burbońskiej (Vanilla planifolia) – klasyczna odmiana o zrównoważonym profilu smakowym, pochodząca z Madagaskaru
- Ekstrakt z wanilii tahitańskiej (Vanilla tahitensis) – o wyraźnie kwiatowych i owocowych nutach, stosowany w wykwintnych deserach
- Ekstrakt z wanilii meksykańskiej – zawiera nuty przypraw korzennych, o głębokim i intensywnym smaku
Rodzaje esencji waniliowej
- Esencja waniliowa naturalna (ekstrakt alkoholowy) – otrzymywana przez macerację strąków wanilii w roztworze alkoholowym
- Esencja waniliowa bezalkoholowa – przygotowywana w roztworze wodnym lub glicerynowym, odpowiednia dla osób unikających alkoholu
- Syntetyczna esencja wanilinowa – zawiera jedynie główne związki aromatyczne wanilii (wanilinę), pozbawiona niuansów naturalnego ekstraktu
Esencja waniliowa – zamienniki
- Cukier waniliowy – stosowany w wypiekach; zalecana proporcja: 1 łyżeczka esencji = 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- Laska wanilii – 1 laska może zastąpić około 1–2 łyżeczek esencji waniliowej; należy ją rozciąć i wykorzystać ziarenka oraz miąższ
- Pasta waniliowa – skoncentrowana pasta zawierająca widoczne nasiona, stosowana w takiej samej objętości jak esencja (1 łyżeczka pasty = 1 łyżeczka ekstraktu)
- Aromat wanilinowy syntetyczny – stosowany w tej samej ilości co esencja, jednak cechuje się mniej złożonym smakiem
Co zrobić z esencją waniliową?
Esencja waniliowa jest wykorzystywana przede wszystkim w kuchni cukierniczej – do aromatyzowania ciast, kremów, lodów, deserów mlecznych, puddingów oraz napojów. Charakterystyczna dla kuchni francuskiej, amerykańskiej i międzynarodowych deserów, często dodawana do serników, naleśników, ciasteczek oraz mas do tortów. Może być również używana jako wzmacniacz smaku w wybranych daniach wytrawnych, na przykład w glazurowanych sosach.
Jak przechowywać esencję waniliową?
Esencję waniliową należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła, najlepiej w oryginalnym, szczelnie zamkniętym szklanym opakowaniu. Nie ma potrzeby trzymania jej w lodówce. Nie zaleca się również jej zamrażania, ponieważ alkoholowy roztwór może się rozwarstwiać i tracić właściwości aromatyczne.
























