esencja waniliowa

      esencja waniliowa

      Esencja waniliowa, nazywana również ekstraktem waniliowym lub aromatem waniliowym, to aromatyczny płyn otrzymywany przez macerację strąków wanilii w alkoholu i wodzie. W kuchni stosowana jest jako skoncentrowany składnik aromatyzujący do wypieków, deserów oraz napojów. Charakteryzuje się głębokim, słodko-korzennym profilem smakowym, który jest znakiem rozpoznawczym wielu klasycznych receptur cukierniczych. Często bywa mylona z syntetycznym aromatem wanilinowym, który nie zawiera naturalnych składników wanilii.

      Esencja waniliowa – składniki odżywcze

      • Wartość energetyczna: 288 kcal (na 100 g, esencja waniliowa w płynie)
      • Białko: 0 g
      • Tłuszcz całkowity: 0 g
      • Błonnik pokarmowy: brak danych
      • Węglowodany przyswajalne: 126,67 g
      • Sód (Na): 33 mg

      Esencja waniliowa – historia i pochodzenie

      Esencja waniliowa pochodzi z Meksyku i Ameryki Środkowej, skąd wywodzi się także sama wanilia – roślina z rodziny storczykowatych. Pierwszymi użytkownikami wanilii były ludy Totonaków, a później Aztekowie, którzy dodawali ją do napoju z kakaowca. W XVIII w. Europejczycy rozpoczęli produkcję esencji waniliowej na szerszą skalę, opracowując metody ekstrakcji alkoholowej, umożliwiające masową dystrybucję produktu. Obecnie najwyższej jakości ekstrakty wytwarza się z wanilii burbońskiej pochodzącej z Madagaskaru i wysp Oceanu Indyjskiego.

      Esencja waniliowa – odmiany

      • Ekstrakt z wanilii burbońskiej (Vanilla planifolia) – klasyczna odmiana o zrównoważonym profilu smakowym, pochodząca z Madagaskaru
      • Ekstrakt z wanilii tahitańskiej (Vanilla tahitensis) – o wyraźnie kwiatowych i owocowych nutach, stosowany w wykwintnych deserach
      • Ekstrakt z wanilii meksykańskiej – zawiera nuty przypraw korzennych, o głębokim i intensywnym smaku

      Rodzaje esencji waniliowej

      • Esencja waniliowa naturalna (ekstrakt alkoholowy) – otrzymywana przez macerację strąków wanilii w roztworze alkoholowym
      • Esencja waniliowa bezalkoholowa – przygotowywana w roztworze wodnym lub glicerynowym, odpowiednia dla osób unikających alkoholu
      • Syntetyczna esencja wanilinowa – zawiera jedynie główne związki aromatyczne wanilii (wanilinę), pozbawiona niuansów naturalnego ekstraktu

      Esencja waniliowa – zamienniki

      • Cukier waniliowy – stosowany w wypiekach; zalecana proporcja: 1 łyżeczka esencji = 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
      • Laska wanilii – 1 laska może zastąpić około 1–2 łyżeczek esencji waniliowej; należy ją rozciąć i wykorzystać ziarenka oraz miąższ
      • Pasta waniliowa – skoncentrowana pasta zawierająca widoczne nasiona, stosowana w takiej samej objętości jak esencja (1 łyżeczka pasty = 1 łyżeczka ekstraktu)
      • Aromat wanilinowy syntetyczny – stosowany w tej samej ilości co esencja, jednak cechuje się mniej złożonym smakiem

      Co zrobić z esencją waniliową?

      Esencja waniliowa jest wykorzystywana przede wszystkim w kuchni cukierniczej – do aromatyzowania ciast, kremów, lodów, deserów mlecznych, puddingów oraz napojów. Charakterystyczna dla kuchni francuskiej, amerykańskiej i międzynarodowych deserów, często dodawana do serników, naleśników, ciasteczek oraz mas do tortów. Może być również używana jako wzmacniacz smaku w wybranych daniach wytrawnych, na przykład w glazurowanych sosach.

      Jak przechowywać esencję waniliową?

      Esencję waniliową należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, z dala od źródeł światła i ciepła, najlepiej w oryginalnym, szczelnie zamkniętym szklanym opakowaniu. Nie ma potrzeby trzymania jej w lodówce. Nie zaleca się również jej zamrażania, ponieważ alkoholowy roztwór może się rozwarstwiać i tracić właściwości aromatyczne.

      Churros
      Przepis

      Churros

      A star rating of 4.5 out of 5.161 ocen
      0 komentarzy
      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.