karczochy

      Opis ogólny

      Karczochy, nazywane również artiszokami, to nierozwinięte pąki kwiatowe rośliny z gatunku ostów (Cynara scolymus), należącej do rodziny astrowatych. W kuchni wykorzystuje się przede wszystkim mięsiste części okrywy kwiatowej oraz serce karczocha (tzw. serce karczochowe). Mają lekko gorzkawy, roślinny smak z orzechową nutą. Cieszą się popularnością w kuchniach śródziemnomorskich, zwłaszcza we Włoszech, Francji i Hiszpanii. Występują w obrocie handlowym w różnych postaciach — surowe, gotowane, marynowane, mrożone lub konserwowane.

      Karczochy – składniki odżywcze

      gramatura: 100 g surowego karczochaWartości odżywcze:

      • Energia: 23 kcal
      • Białko: 0,77 g
      • Tłuszcz całkowity: 0 g
      • Tłuszcze nasycone: 0 g
      • Tłuszcze trans: 0 g
      • Cholesterol: 0 mg
      • Błonnik pokarmowy: 1,5 g
      • Węglowodany: 3,85 g
      • Cukry proste: 0,77 g
      • Wapń (Ca): 31 mg
      • Żelazo (Fe): 0,28 mg
      • Sód (Na): 369 mg
      • Witamina C: 6,9 mg
      • Witamina A (RAE): 0 µg

      Karczochy – historia i pochodzenie

      Karczochy pochodzą z rejonu śródziemnomorskiego i były uprawiane już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie. Ich dziki odpowiednik wywodzi się z Afryki Północnej, a proces udomowienia szacuje się na kilka tysięcy lat temu. W średniowieczu karczochy zyskały szczególną popularność we Włoszech, skąd rozprzestrzeniły się na inne kraje Europy. Współcześnie największymi producentami są Włochy, Hiszpania, Francja i Egipt.

      Karczochy – odmiany

      • Violet de Provence – fioletowa odmiana francuska, często podawana gotowana lub duszona
      • Romanesco – włoska odmiana z regionu Lacjum, znana również jako „cimaroli”, wyróżnia się delikatnym smakiem i dużą główką
      • Blanca de Tudela – popularna w Hiszpanii, jasnozielona, o niskiej zawartości włókien
      • Big Heart – odmiana uprawiana głównie w USA, o dużych, łatwych do przetworzenia kwiatach
      • Tempo – odmiana o dużych sercach, przystosowana do mechanicznego przetwarzania

      Karczochy – rodzaje

      • Surowe – dostępne sezonowo jako świeże pąki kwiatowe
      • Mrożone – obrane, najczęściej same serca karczochów, gotowe do gotowania
      • Konserwowe – marynowane lub zalane solanką, zazwyczaj same serca lub połówki
      • Grillowane i pakowane próżniowo – popularne w delikatesach
      • Suszone – rzadziej spotykane, wykorzystywane głównie jako składnik mieszanek ziołowych

      Karczochy – zamienniki

      • Serca palmowe – podobna konsystencja i neutralny smak; można je stosować w sałatkach lub na pizzy, nie wpływają na proporcje dania
      • Szparagi – szczególnie białe; zbliżone teksturą do gotowanych karczochów, wymagają krótszego czasu obróbki termicznej
      • Bakłażan – w niektórych przepisach grillowany lub pieczony może pełnić funkcję alternatywy smakowej w daniach duszonych
      • Cykoria – jako zamiennik liści karczocha w chłodnych sałatkach; ma bardziej gorzki smak, dlatego należy dostosować przyprawy

      Co zrobić z karczochów?

      Karczochy są szeroko wykorzystywane w kuchni śródziemnomorskiej, zwłaszcza w kuchni włoskiej (duszone carciofi alla romana), francuskiej (gratinowane karczochy z beszamelem) oraz hiszpańskiej (smażone z oliwą i czosnkiem). W wersji konserwowej trafiają do sałatek, past kanapkowych, dań z makaronem czy na pizzę. Serca karczochów są częstym składnikiem farszów mięsnych i warzywnych; grillowane podaje się je jako przystawkę. Karczochy można gotować, nadziewać, dusić lub piec – ich zastosowanie jest wszechstronne, choć wymagają odpowiedniego przygotowania (usunięcia włókien i najmniej jadalnych części).

      Jak przechowywać karczochy?

      Świeże karczochy należy przechowywać w lodówce, w oddzielnej szufladzie na warzywa, zawinięte w wilgotny ręcznik papierowy – nie dłużej niż 5–7 dni. Przed gotowaniem nie należy ich myć, aby nie przyspieszyć procesu psucia. Mrożone karczochy powinny być przechowywane w zamrażarce przez okres wskazany na opakowaniu (zwykle do 12 miesięcy); nie należy ich ponownie zamrażać po rozmrożeniu. Karczochy konserwowe w puszce lub słoiku powinno się przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu, a po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 3–4 dni. Produkty grillowane i pakowane próżniowo należy przechowywać w warunkach chłodniczych, zgodnie z instrukcją producenta.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.