
kasza bulgur
Kasza bulgur: jak przyprawić?
Kasza bulgur jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Charakteryzuje się dość wyraźnie wyczuwalnym, ale delikatnym smakiem, w którym można znaleźć orzechowe nuty. Jej ogromną zaletą jest fakt, że doskonale chłonie smak przypraw, więc łatwo można nadać jej aromat i smak właściwy do dania, w którym ma być zastosowana.
Jeżeli bulgur ma być tylko dodatkiem do obiadu, wystarczy użyć soli i pieprzu. Jeżeli danie ma być pikantne, kaszę bulgur śmiało można przyprawić mielonym chilli lub inną ostrą papryką. Gdy pożądane są słodkie nuty, kasza bulgur świetnie "dogada się" z miodem, cynamonem i imbirem. Nie ma też żadnych przeciwwskazań, żeby dosłodzić ją cukrem trzcinowym lub nawet białym.
Bardzo dobrze sprawdzi się też czosnek i przyprawy ziołowe - ziele angielskie, tymianek, bazylia, pieprz ziołowy czy zioła prowansalskie. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań, bo kaszę bulgur można przyprawiać dowolnie i zgodnie z własnym uznaniem.
Wykorzystując bulgur w przepisach orientalnych, warto dodać do kaszy odrobinę kurkumy. Szafran indyjski nada jej charakterystyczny żółto-pomarańczowy kolor (bez dodatku tej przyprawy, bulgur ma jasnożółty kolor), który dodatkowo uatrakcyjni danie i doda mu egzotyczną nutkę.
Kasza bulgur: potrawy
Kasza bulgur może zastąpić w kuchni inne kasze, ryż i ziemniaki, więc śmiało można stosować ją w tych potrawach, które na co dzień jemy z wcześniej wymienionymi. Doskonale chłonie smak sosu i mięsa, więc łatwo skomponuje się z każdą potrawą.
Bulgur jest tradycyjnym składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu, obecnym w wielu tamtejszych potrawach. Jedną z nich jest pilaw, czyli kasza bulgur z cebulą, papryką, pomidorami. W Turcji, gdzie pilaw ma status potrawy narodowej, na co dzień jedzony jest z ciecierzycą, ale przy okazji bardziej wystawnych przyjęć, podawany jest jako dodatek do mięs.
Inna tradycyjna potrawa, której głównym składnikiem jest kasza bulgur, to tabbouleh - narodowe danie Libanu. Pod tą egzotycznie brzmiącą nazwą kryje się sałatka z bulguru, cebuli, pomidorów, natki pietruszki, mięty, oliwy z oliwek i soku z cytryny. Tak skomponowane danie jest łatwe w przygotowaniu, ale smakuje niezwykle efektownie.
Kasza bulgur świetnie sprawdzi się też w daniach, które nie mają nic wspólnego z kuchnią bliskowschodnią. Przyrządzona na ostro, z kurczakiem kukurydzą i czerwoną fasolą, stworzy ciekawe danie w meksykańskim klimacie. Bulgur można też przygotować z ulubionymi warzywami i kurczakiem, a dodając do niej mleko i banany, otrzymamy pyszne i pożywne śniadanie.





