konserwowe ogórki

      

      Konserwowe ogórki, znane również jako ogórki kiszone, ogórki marynowane czy pikle, to ogórki gruntowe poddane procesowi zakonserwowania poprzez kiszenie lub zalewanie octem. Powstają w wyniku fermentacji mlekowej z udziałem soli lub w wyniku maceracji w zalewie octowej z przyprawami. Charakteryzują się wyraźnym kwaśno-słonym smakiem oraz chrupką strukturą. Różnią się intensywnością smaku w zależności od zastosowanej metody konserwowania i długości procesu. Wykorzystywane są jako dodatek do wielu dań lub jako element przystawek.

      Konserwowe ogórki – składniki odżywcze

      100 g konserwowych ogórków w zalewie octowej (ogórki marynowane)

        Energia: 45 kcal
        Białko: 0 g
        Tłuszcz całkowity: 0 g
        w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
        w tym kwasy tłuszczowe trans: 0 g
        Cholesterol:0 mg
        Węglowodany ogółem: 9,09 g
        w tym cukry: 0 g
        Sód: 3000 mg
        Wapń: 0 mg
        Żelazo: 0 mg
        Witamina A (ekwiwalent retinolu): 0 µg
        Witamina C: 0 mg

      Konserwowe ogórki – historia i pochodzenie

      Konserwowe ogórki mają długą historię sięgającą starożytności, kiedy to kiszenie i marynowanie stosowano jako jeden z głównych sposobów konserwacji warzyw. Ogórki były znane w Mezopotamii i Egipcie jeszcze przed naszą erą. W Europie Środkowo-Wschodniej proces fermentacji przyjął się szczególnie mocno – kiszone ogórki stały się tradycyjnym składnikiem kuchni polskiej, rosyjskiej i niemieckiej. W Stanach Zjednoczonych popularność zyskały głównie wersje w zalewie octowej, znane jako pikle.

      Konserwowe ogórki – odmiany

      • Ogórki kiszone domowe – ogórki fermentowane w solance z czosnkiem, chrzanem i koperkiem.
      • Ogórki kiszone małosolne – ogórki fermentowane przez kilka dni, charakteryzujące się łagodniejszym smakiem.
      • Ogórki konserwowe w zalewie octowej – ogórki pasteryzowane w słodko-kwaśnej zalewie z dodatkiem cukru, octu, gorczycy i przypraw.
      • Ogórki chili – odmiana marynowanych ogórków z dodatkiem papryczki chili.
      • Ogórki curry – marynowane z dodatkiem przyprawy curry.

      Rodzaje konserwowych ogórków

      • Kiszone – poddane fermentacji mlekowej w solance.
      • Konserwowe – marynowane w kwaśnej zalewie octowej z przyprawami.
      • Małosolne – częściowo ukiszone, krótko fermentowane.
      • Pikle – zazwyczaj w słodko-kwaśnej zalewie, często z dodatkiem przypraw korzennych.
      • Plasterkowane – pokrojone w cienkie talarki (np. do burgerów).

      Konserwowe ogórki – zamienniki

      • [object Object]
      • [object Object]
      • [object Object]

      Co zrobić z konserwowych ogórków?

      Konserwowe ogórki są klasycznym dodatkiem do potraw kuchni polskiej, rosyjskiej, niemieckiej i żydowskiej. Stanowią składnik sałatek warzywnych, kanapek, dań z grilla oraz przystawek. Wchodzą w skład dań takich jak zupa ogórkowa, tatar, śledź po żydowsku czy pasztety warzywne. W kuchni amerykańskiej często pojawiają się jako dodatek do hamburgerów i hot dogów. Stosowane są również do wrapów i sosów musztardowych jako element przełamujący tłustość innych składników.

      Jak przechowywać konserwowe ogórki?

      Konserwowe ogórki należy przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu, najlepiej w lodówce po otwarciu słoika. Nieotwarte słoiki mogą być przechowywane w spiżarni nawet przez kilka lat, jeśli zostały prawidłowo pasteryzowane. Po otwarciu zaleca się ich zużycie w ciągu kilku tygodni. Zamrażanie konserwowych ogórków nie jest praktykowane, ponieważ pogarsza ich teksturę – po rozmrożeniu ogórki stają się miękkie i tracą chrupkość.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.