
koperek
Koperek – wartości odżywcze
Koperek to potoczna nazwa kopru ogrodowego (Anethum graveolens), rośliny z rodziny selerowatych powszechnie uprawianej na całym świecie. Surowcami zielarskimi koperku są owoce, nasiona oraz ziele, natomiast do celów kulinarnych najczęściej wykorzystuje się młode pędy rośliny, nieco rzadziej kwiatostany i owoce (np. do kiszonek i marynat).
Do czego pasuje koperek?
Wszechstronny koperek pasuje do niezliczonej ilości dań kuchni tradycyjnej i tych przyrządzanych w nowoczesnym, lekkim stylu. Doskonale komponuje się z potrawami warzywnymi, dodaje szlifu daniom mięsnym (np. klops z koperkiem) i rybnym (np. łosoś pieczony z koperkiem), potrafi efektownie zwieńczać smak sałatek, roladek i innych przekąsek na zimno.
Wiele osób nie wyobraża sobie również dobrej pasty do pieczywa bez koperku. Doskonałym przykładem jest tutaj smakowita pasta z makreli ze szczypiorkiem i koperkiem oraz pożywna pasta jajeczna z koperkiem.
Z wyjątkowo udanych duetów nie sposób nie wymienić połączenia ziemniaków z koperkiem. Ziemniak, jako warzywo o mało wyrazistym smaku, wręcz prosi się o zdecydowany dodatek. I taki właśnie jest koperek. Urozmaica smak ziemniaków gotowanych, pieczonych, smażonych, jak również potraw z ziemniaka takich jak: babka ziemniaczana, kopytka, zapiekanka na ziemniakach, kotlety ziemniaczane.
Kolejna niezastąpiona kulinarna para to kapusta z koperkiem. Bez względu na to, czy mamy w kuchni kapustę białą, włoską, pekińską czy kiszoną, koperek każdej z nich doda ciekawego smaku. Godna polecenia jest na przykład orzeźwiająca i chrupiąca surówka z młodej kapusty z koperkiem oraz gołąbki z włoskiej kapusty w sosie pomidorowo-koperkowym. Amatorom treściwych dodatków do mięs warto zaś polecić przepis na młodą kapustę z koperkiem.
Brakuje ci pomysłu na dodatek do pieczarek lub grzybów leśnych? Sięgnij po koperek! Ten niebanalny składnik nada im ziołowego posmaku, a jednocześnie podkreśli ich własny charakter. Wyborne dania z grzybami i koperkiem to między innymi smażone na maśle prawdziwki z koperkiem i cebulką oraz kurki duszone z koperkiem w śmietance. Na koniec coś dla miłośników zup – wiosenna, pełna aromatu zupa koperkowa. Niewątpliwie okaże się ona udanym sposobem na szybki, a zarazem pyszny obiad.
Jak przechowywać koperek?
Koperek pozbawiony wody szybko więdnie, z kolei zbyt długo trzymany w wodzie, czernieje i ulega gniciu. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów na przechowywanie koperku bez utraty jakości.
Pierwsza metoda to mrożenie (siekamy koperek, suszymy, wkładamy do plastikowego pojemnika i mrozimy). Drugi sposób, który pozwoli nam przechować ziele przez kilka dni, polega na włożeniu koperku do szklanki z małą ilością wody i schowaniu do lodówki. Możemy również wysuszyć koper, zamknąć w pustym słoiku i w takiej postaci włożyć do lodówki.































