lód

      Opis ogólny

      Lód, znany również jako zamrożona woda lub kostki lodu, to forma wody w stanie ciekłym, przekształcona w stan stały poprzez obniżenie temperatury poniżej punktu zamarzania (0°C). W gastronomii wykorzystywany jest głównie jako środek chłodzący w napojach oraz element kontroli temperatury podczas przygotowywania niektórych dań. Może przybierać różne formy, w zależności od zastosowania – od tradycyjnych kostek, przez lód kruszony, aż po formy cylindryczne czy płatki.

      Lód – składniki odżywcze

      Informacje dotyczą: lodu w formie kostek, surowego, 100 gWartości odżywcze:

      • Energia: 0 kcal
      • Białko: 0 g
      • Tłuszcz całkowity: 0 g
      • Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
      • Cholesterol: 0 mg
      • Błonnik: 0 g
      • Węglowodany (przyswajalne): 0 g
      • Cukry: 0 g
      • Witamina C: 0 mg
      • Witamina A: 0 IU
      • Sód: 0 mg
      • Żelazo: 0 mg
      • Wapń: 0 mg

      Lód – historia i pochodzenie

      Lód wykorzystywany w celach kulinarnych ma wielowiekową historię. Najstarsze wzmianki o jego pozyskiwaniu sięgają starożytnych Chin, Persji i Grecji, gdzie lód pobierano naturalnie z terenów górskich i przechowywano w specjalnie izolowanych jamach. Upowszechnienie produkcji lodu rozpoczęło się w XIX wieku wraz z wynalezieniem metod sztucznego chłodzenia. W XX wieku pojawiły się domowe zamrażarki oraz automaty do produkcji lodu, dzięki czemu stał się on powszechnie dostępny.

      Lód – odmiany

      • Lód w kostkach – standardowa forma wykorzystywana podczas serwowania napojów
      • Lód kruszony – rozdrobniony lód, idealny do koktajli i shake’ów
      • Lód w płatkach – wykorzystywany do ekspozycji żywności (np. owoców morza)
      • Lód cylindryczny – wytwarzany w automatach, stosowany głównie w gastronomii
      • Lód kulisty (tzw. ball ice) – wykorzystywany podczas serwowania napojów premium, np. whisky

      Rodzaje lodu

      • Lód naturalny – pozyskiwany ze źródeł naturalnych, obecnie rzadko stosowany
      • Lód przemysłowy – produkowany mechanicznie, w kostkarkach lub zamrażarkach
      • Lód spożywczy – filtrowany i certyfikowany do kontaktu z żywnością
      • Lód techniczny – niespożywczy, wykorzystywany w procesach chłodniczych (niedopuszczony do zastosowań kulinarnych)

      Lód – zamienniki

      • Kamienie chłodzące – wykonane z materiałów utrzymujących niską temperaturę, stosowane np. w napojach alkoholowych, bez ich rozcieńczania
      • Żele chłodzące w saszetkach – wykorzystywane do chłodzenia produktów spożywczych lub opakowań, nieprzeznaczone do kontaktu z napojami
      • Zmrożone owoce – mogą zastępować lód w koktajlach, chłodzą napój i jednocześnie dodają mu smaku
      • Lód z napojów – zamrożona herbata, kawa lub sok, stosowana w celu uniknięcia rozcieńczenia napoju właściwego (np. kawa mrożona z zamrożoną kawą)

      Co zrobić z lodu?

      Lód jest szeroko stosowany w kuchni międzynarodowej, przede wszystkim jako środek chłodzący napoje – w kuchni amerykańskiej w lemoniadach i koktajlach, azjatyckiej – jako składnik zimnych herbat oraz deserów, takich jak halo-halo i bingsu, natomiast we włoskiej – w deserze granita. Używany jest również w technikach kulinarnych wymagających szybkiego schłodzenia potrawy (np. blanszowanie i chłodzenie warzyw), a także do ekspozycji żywności (np. pod owocami morza lub sushi). W kuchni molekularnej stanowi element procesów z wykorzystaniem ciekłego azotu lub dekoracyjnych form podania.

      Jak przechowywać lód?

      Lód należy przechowywać w zamrażarce w temperaturze –18°C lub niższej. Powinien być umieszczony w szczelnych woreczkach lub pojemnikach, aby nie przejmował zapachów z zamrażarki i nie ulegał sublimacji (czyli parowaniu bezpośrednio ze stanu stałego). Najlepiej wykorzystać go w ciągu kilku dni od przygotowania, choć technicznie może być przechowywany dłużej. Nie należy ponownie zamrażać lodu, który wcześniej uległ stopieniu, ze względu na ryzyko zanieczyszczeń.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.