mąka owsiana

      Opis ogólny

      Mąka owsiana, znana również jako mąka z owsa lub mielony owies, to rodzaj mąki pozyskiwanej z całych ziaren owsa, najczęściej pełnoziarnistego lub całkowicie oczyszczonego. Charakteryzuje się delikatnym, lekko orzechowym smakiem i naturalnym jasnobeżowym kolorem. Jest popularna w kuchni bezglutenowej (choć sam owies może zawierać śladowe ilości glutenu, w zależności od stopnia zanieczyszczenia), a także w kuchniach regionalnych, zwłaszcza w Skandynawii, Szkocji i Ameryce Północnej. Mąka owsiana znajduje zastosowanie zarówno w wypiekach, jak i jako zagęstnik do zup czy sosów.

      Mąka owsiana – składniki odżywcze

      uwagi: Wartości podano dla surowej mąki owsianej na 100 g produktu:składniki:

      • Energia: 393 kcal
      • Białko: 13,33 g
      • Tłuszcz ogółem: 6,67 g
      • – Kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
      • – Kwasy tłuszczowe trans: 0 g
      • Cholesterol: 0 mg
      • Błonnik pokarmowy (włókno): 10 g
      • Węglowodany przyswajalne: 70 g
      • – Cukry ogółem: 0 g
      • Wapń (Ca): 3 mg
      • Żelazo (Fe): 3,33 mg
      • Potas (K): 280 mg
      • Sód (Na): 0 mg
      • Witamina D (D2 + D3): 533 IU

      Mąka owsiana – historia i pochodzenie

      Owies jako zboże był znany już w epoce brązu, szczególnie rozpowszechniony na obszarach Europy Północnej i Środkowej. W przeciwieństwie do pszenicy czy jęczmienia, które dominowały w krajach o cieplejszym klimacie, owies jest przystosowany do chłodniejszych i bardziej wilgotnych warunków. Tradycyjnie wykorzystywano go do przygotowywania owsianki i kleików, a rozwój metod przemiału w XVIII i XIX wieku umożliwił produkcję mąki owsianej jako składnika wypieków, głównie w Szkocji i Skandynawii. Obecnie stosowana jest na całym świecie, zwłaszcza w kuchniach alternatywnych i bezglutenowych.

      Mąka owsiana – odmiany

      • Mąka owsiana pełnoziarnista – produkowana z całych ziaren owsa, zawiera otręby i zarodki
      • Mąka owsiana gładka – drobno mielona, najczęściej z wyselekcjonowanego owsa
      • Mąka owsiana błyskawiczna – wytwarzana z uprzednio ugotowanego i wysuszonego owsa, ma drobniejszą strukturę i szybciej wchłania wodę

      Rodzaje mąki owsianej

      • Surowa – stosowana najczęściej do wypieków i zagęszczania
      • Mrożona – rzadko spotykana, możliwa do przygotowania domowego (np. mrożona w porcjach do koktajli lub ciast)
      • Pakowana hermetycznie – z wydłużonym terminem przydatności, zabezpieczona przed utlenianiem tłuszczów

      Mąka owsiana – zamienniki

      • Mąka żytnia – można jej używać w podobnych proporcjach w wypiekach; nadaje lekko kwaskowaty smak i inną teksturę
      • Mąka orkiszowa – dobrze sprawdza się w ciastach drożdżowych i chlebach, wymaga nieco mniej płynu niż mąka owsiana
      • Mąka gryczana – alternatywa bezglutenowa, bardziej wyrazista w smaku, może wymagać zmiany proporcji płynów
      • Mąka ryżowa – delikatna w smaku, dobra do zagęszczania i cienkich naleśników, ma niższą zawartość tłuszczu i błonnika
      • Mąka migdałowa – bardziej tłusta i aromatyczna; należy ograniczyć ilość tłuszczu w przepisie, stosować w połączeniu z innymi mąkami

      Co zrobić z mąki owsianej?

      Mąka owsiana jest składnikiem szeroko stosowanym w kuchni wegetariańskiej, roślinnej oraz bezglutenowej (o ile pochodzi z certyfikowanego źródła). Nadaje się do przygotowywania naleśników, ciast, ciasteczek, chleba oraz placków śniadaniowych. Wykorzystuje się ją również jako składnik granoli, batoników energetycznych oraz jako zagęstnik do zup, kremów i koktajli. Charakterystyczna jest dla kuchni szkockiej (w szczególności bannocks i oatcakes) oraz amerykańskiej w przepisach śniadaniowych, takich jak pancakes czy muffins.

      Jak przechowywać mąkę owsianą?

      Mąkę owsianą należy przechowywać w szczelnym, suchym i chłodnym miejscu, najlepiej w pojemniku chroniącym przed wilgocią i światłem. W przypadku przechowywania w temperaturze pokojowej zaleca się spożycie w ciągu 1–2 miesięcy od otwarcia opakowania. Aby przedłużyć świeżość i zapobiec jełczeniu tłuszczów naturalnych, można mąkę owsianą przechowywać w lodówce lub zamrażalniku. W warunkach zamrożenia nadaje się do użycia przez około 6 miesięcy. Przed ponownym użyciem warto pozwolić jej osiągnąć temperaturę pokojową, aby uniknąć skraplania wilgoci.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.