
maliny liofilizowane
Opis ogólny
Maliny liofilizowane to forma owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.), która została pozbawiona wody metodą sublimacji. Proces ten pozwala zachować smak, kolor, strukturę oraz większość wartości odżywczych świeżych owoców. Inne popularne nazwy to maliny suszone sublimacyjnie lub maliny w proszku (po zmieleniu po liofilizacji). Liofilizacja sprawia, że są one trwałym składnikiem wykorzystywanym zarówno w kuchni domowej, jak i profesjonalnej. Maliny liofilizowane stosuje się przede wszystkim jako dodatek do wypieków, deserów, mieszanek śniadaniowych oraz dań o słodkim profilu smakowym.
Maliny liofilizowane – składniki odżywcze
porcja: 100 g malin liofilizowanychforma: liofilizowana (suszone metodą sublimacji)Wartości odżywcze:
- Energia: 371 kcal
- Białko: 8,57 g
- Całkowita zawartość tłuszczu: 0 g
- w tym tłuszcze nasycone: 0 g
- Kwasy tłuszczowe trans: 0 g
- Błonnik pokarmowy: 34,3 g
- Węglowodany ogółem: 80 g
- w tym cukry: 37,14 g
- Cukry dodane: 0 g
- Wapń (Ca): 157 mg
- Żelazo (Fe): 5,71 mg
- Potas (K): 786 mg
- Sód (Na): 0 mg
- Cholesterol: 0 mg
- Witamina D (D2 + D3): 0 µg
Maliny liofilizowane – historia i pochodzenie
Maliny są roślinami rodzimymi dla terenów Europy i Azji Zachodniej, znane i cenione już w starożytnym Rzymie. Proces liofilizacji, wykorzystywany do ich konserwacji, został opracowany w XX wieku na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i kosmicznego, a następnie zaadaptowany przez branżę spożywczą. Liofilizowane maliny zaczęto stosować komercyjnie jako składnik o wysokiej trwałości, przy jednoczesnym zachowaniu naturalnych właściwości owocu. Komercyjna produkcja malin liofilizowanych rozpoczęła się na szerszą skalę w latach 80. XX wieku w Stanach Zjednoczonych i Europie Zachodniej.
Maliny liofilizowane – odmiany
- ‘Polka’ – deserowa odmiana o intensywnym smaku i ciemnoczerwonym kolorze
- ‘Polana’ – wieloletnia, plenna odmiana o lekko kwaskowatym smaku
- ‘Heritage’ – popularna w przetwórstwie, o zwartej strukturze
- ‘Tulameen’ – o dużych owocach i bogatym aromacie, stosowana w produkcji wysokiej jakości liofilizatów
Rodzaje malin liofilizowanych
- Całe owoce malin liofilizowanych – do dekoracji lub jako składnik mieszanek
- Maliny liofilizowane w formie kruszonki – np. jako posypka do deserów
- Maliny liofilizowane w proszku – do naturalnego barwienia i aromatyzowania kremów, ciast oraz jogurtów
- Kostki lub drobne kawałki malin liofilizowanych – do batonów, granoli, ciastek i musli
Maliny liofilizowane – zamienniki
- Świeże maliny – mogą być używane jako zamiennik w przepisach, jednak różnią się konsystencją i zawartością wody. Wymagają przeliczenia ilości i nie nadają się do dekoracji suchych ciast.
- Maliny suszone konwencjonalnie – bardziej miękkie, często dosładzane, wpływają na smak i wartości odżywcze, a także wymagają krótszego czasu obróbki w przepisach.
- Maliny mrożone – odpowiednie do wypieków i musów; podczas rozmrażania uwalniają sok, co może wymagać modyfikacji proporcji wilgotnych składników w przepisie.
- Proszek z liofilizowanych truskawek – alternatywa smakowa o zbliżonej kwasowości, lecz innym profilu aromatycznym
Co zrobić z malin liofilizowanych?
Maliny liofilizowane są często wykorzystywane w kuchni europejskiej i północnoamerykańskiej, zwłaszcza w piekarnictwie i deserach. Stosowane są jako naturalny dodatek smakowy oraz dekoracyjny w ciastach biszkoptowych, musach, jogurtach, lodach, tabliczkach czekoladowych, batonach energetycznych i musli. Używa się ich również w gastronomii fine dining jako sypki składnik do posypywania talerzy lub w proszku – do marynat i dressingów. Często występują w składzie żywności wegańskiej i funkcjonalnej.
Jak przechowywać maliny liofilizowane?
Maliny liofilizowane należy przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby chronić je przed wilgocią i utlenianiem. W warunkach domowych można je również przechowywać w oryginalnym opakowaniu foliowym z zamknięciem strunowym. Nie zaleca się trzymania ich w lodówce ze względu na możliwość skroplenia pary wodnej. Dla wydłużenia trwałości możliwe jest ich zamrożenie, choć przy odpowiednim przechowywaniu nie jest to konieczne.




