
Gulasz rybny
- mintaj: 200 g
- krewetki królewskie: 85 g
- bulion rybny: 500 ml
- oliwa z oliwek: 15 ml
- nasiona kopru włoskiego: 1 łyżeczka
- marchewka: 2 szt.
- seler naciowy: 2 łodygi
- por: 2 szt.
- pomidory w puszce: 400 g
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal346
- tłuszcz8g
- tłuszcz nasycony1g
- węglowodany20g
- cukry17g
- błonnik11g
- białko42g
Sposób przygotowania
krok 1
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W ten sam sposób tniemy też łodygi kopru włoskiego. Z porów odcinamy białą część, w razie potrzeby zdejmujemy wierzchnią warstwę - myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Zdejmujemy łupiny z czosnku i siekamy w bardzo drobną kostkę - możemy też przecisnąć go przez praskę. Rybę kroimy na mniejsze kawałki, a krewetki obieramy.
krok 2
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy nasiona kopru włoskiego, wrzucamy marchewkę, seler i czosnek. Smaż przez 5 minut, aż warzywa zaczną mięknąć.
krok 3
Dokładamy pory, pomidory (może być też passata, a w sezonie również świeże), dolewamy bulion, doprawiamy do smaku. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie, a sos zgęstnieje i lekko się zredukuje.
krok 4
Na koniec dodajemy dodajemy rybę (my używamy mintaja, ale odpowiednia będzie również każda inna biała ryba), posypujemy krewetkami. Gotuj jeszcze przez 2 minuty, aż lekko się ugotują. Gulasz rybny przekładamy do miseczek - jemy łyżką.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

