mirabelki

      Mirabelki (inne nazwy: śliwki mirabelki, czasem określane również jako śliwa mirabelkowa) to drobne, kuliste owoce z rodziny różowatych (Rosaceae), należące do rodzaju Prunus. Zazwyczaj mają barwę od jasnożółtej do złocisto-pomarańczowej, cienką skórkę i miękki, soczysty miąższ. Są zbliżone do śliwek domowych, lecz mniejsze i bardziej aromatyczne. Wykorzystywane głównie do przetworów, kompotów, konfitur i nalewek, stanowią składnik regionalny, szczególnie w kuchni francuskiej oraz wschodnioeuropejskiej.

      Mirabelki – składniki odżywcze

      informacje dotyczą: mirabelek suszonych, porcja 100 g

      wartości odżywcze:

      • Wartość energetyczna: 267 kcal
      • Białko: 0 g
      • Tłuszcz całkowity: 0 g
      • Węglowodany (przyswajalne): 66,67 g
      • Cukry całkowite: 66,67 g
      • Sód: 0 mg

      Mirabelki – historia i pochodzenie

      Mirabelki pochodzą pierwotnie z regionów Kaukazu oraz Bliskiego Wschodu i zostały rozpowszechnione przez ludzi na większości obszaru Europy. Szczególne znaczenie kulturowe i kulinarne uzyskały we wschodniej Francji, zwłaszcza w Lotaryngii, gdzie są uznawane za produkt regionalny objęty chronionym oznaczeniem geograficznym (Mirabelle de Lorraine). W Polsce mirabelki występują głównie w stanie półdzikim i wykorzystywane są przede wszystkim do domowej produkcji przetworów.

      Mirabelki – odmiany

      • Mirabelle de Nancy – klasyczna odmiana francuska o słodkim smaku i żółtozłotym kolorze
      • Mirabelle de Metz – mniej słodka, o wyraźniejszej kwasowości, często używana do produkcji destylatów
      • Mirabelle de Lorraine – odmiana objęta chronionym oznaczeniem geograficznym, uprawiana głównie w Lotaryngii
      • Mirabelle Rubin – nowsza odmiana hodowlana o intensywnie słodkim miąższu

      Rodzaje mirabelki

      • Świeże mirabelki
      • Suszone mirabelki
      • Mrożone mirabelki
      • Przecier z mirabelek
      • Dżem lub konfitura z mirabelek
      • Kompot z mirabelek
      • Nalewka z mirabelek

      Co zrobić z mirabelki?

      Mirabelki są powszechnie wykorzystywane w kuchni francuskiej, polskiej, rumuńskiej i bałkańskiej. Stanowią podstawę kompotów, konfitur, powideł oraz nalewek domowych. Ze względu na wysoką zawartość naturalnych cukrów świetnie nadają się do deserów, musów i sosów do mięs. Suszone mirabelki można dodawać do mieszanek kompotowych i wypieków drożdżowych. W gastronomii stosowane są także do przygotowywania chutneyów oraz jako element przystawek.

      Jak przechowywać mirabelki?

      Świeże mirabelki należy przechowywać w lodówce, w pojemniku przepuszczającym powietrze – najlepiej spożyć je w ciągu 3–5 dni po zebraniu. Mrożone mirabelki powinny być szczelnie zapakowane do woreczków lub pojemników do zamrażania; można je przechowywać do 12 miesięcy. Suszone mirabelki powinny być trzymane w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła. Przetwory z mirabelek (dżemy, konfitury, nalewki) należy przechowywać w chłodnej spiżarni lub, po otwarciu, w lodówce.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.