
morele
Morele to owoce pestkowe pochodzące z drzewa morelowego (Prunus armeniaca), należącego do rodziny różowatych (Rosaceae). Znane są także pod nazwami regionalnymi lub handlowymi, takimi jak abrikosy, aprikoty czy morelki. W kuchni wykorzystywane są zarówno w formie świeżej, jak i suszonej, a także jako składnik konfitur, kompotów czy deserów. Charakteryzują się słodko-kwaśnym smakiem, zwartym miąższem i jasnopomarańczową barwą. Suszone morele są szczególnie popularne w cukiernictwie i kuchni bliskowschodniej.
Morele – składniki odżywcze
gramatura: 100 g suszonych moreliskładniki:
- Energia: 300 kcal
- Białko: 3,33 g
- Tłuszcz całkowity (w tym tłuszcze nasycone): 0 g
- Błonnik pokarmowy: 10 g
- Węglowodany (razem z cukrami): 73,33 g
- – w tym cukry proste: 63,33 g
- Sód (Na): 13 mg
- Wapń (Ca): 133 mg
- Żelazo (Fe): 4,8 mg
- Witamina A (IU): 167 IU
- Witamina C (kwas askorbinowy): 0 mg
- Cholesterol: 0 mg
Morele – historia i pochodzenie
Morele pochodzą z obszaru Azji Środkowej, prawdopodobnie z regionów obejmujących współczesny Afganistan, północne Chiny i Iran. Uprawa moreli była znana już w starożytności – w Chinach ponad 4000 lat temu. Do Europy trafiły za pośrednictwem Jedwabnego Szlaku, a następnie rozpowszechniły się w rejonach o cieplejszym klimacie, przede wszystkim w regionie Morza Śródziemnego. Obecnie największymi producentami moreli są Turcja, Iran, Uzbekistan, Włochy i Hiszpania.
Morele – odmiany
- Hargrand – duże owoce, soczyste, żółtopomarańczowe, wykorzystywane do przetworów
- Early Orange – odmiana wczesna, bardzo słodka, popularna jako deserowa
- Bergeron – klasyczna odmiana uprawiana m.in. we Francji, odpowiednia do kompotów i konfitur
- Moorpark – bardziej kwaskowata, sprawdza się w wypiekach i suszeniu
- Tilton – odmiana o wybarwionym miąższu, często używana w konserwach
Rodzaje moreli
- Świeże – dostępne sezonowo, przeznaczone do bezpośredniego spożycia i deserów
- Suszone – koncentrat smaku, wykorzystywane w ciastach, daniach mięsnych i kuchni orientalnej
- Mrożone – dostępne całorocznie, stosowane w koktajlach, kompotach i wypiekach
- Kandyzowane – stosowane jako dekoracja cukiernicza lub dodatek do musli
- Przecierane – wykorzystywane jako składnik musów, sosów i nadzień do ciast
- W postaci dżemów i konfitur – o szerokim zastosowaniu śniadaniowo-deserowym
Morele – zamienniki
- Brzoskwinie – świeże lub suszone, o podobnej strukturze i słodyczy; można stosować w równych proporcjach
- Śliwki suszone – intensywniejsze w smaku, należy nieco zmniejszyć ich ilość w porównaniu do moreli
- Mango suszone – egzotyczna alternatywa, słodsze; sprawdza się jako zamiennik w mieszankach bakaliowych
- Jabłka suszone – mniej słodkie i bardziej chłonne; można stosować w musli i kompotach z dodatkiem cukru
- Gruszki suszone – o podobnej konsystencji, łagodniejszym smaku; odpowiednie do dań wytrawnych
Co zrobić z moreli?
Morele są cenionym składnikiem w kuchniach śródziemnomorskiej, bliskowschodniej, węgierskiej i kaukaskiej. Wykorzystywane są w ciastach drożdżowych, kompotach, tartach, musli oraz jako nadzienie do pierogów i strucli. W kuchni tureckiej i perskiej dodaje się je do dań mięsnych, zwłaszcza gulaszy i potrawek z baraniną. Można je także suszyć do mieszanek bakaliowych, wykorzystywać jako składnik past do smarowania pieczywa lub bazę do sosów do mięs. W formie świeżej dodaje się je do sałatek owocowych, deserów i koktajli.
Jak przechowywać morele?
Świeże morele należy przechowywać w lodówce w przewiewnym opakowaniu i spożyć w ciągu kilku dni od zakupu. Niedojrzałe owoce można pozostawić w temperaturze pokojowej do osiągnięcia pełnej dojrzałości. Suszone morele powinny być przechowywane w szczelnie zamkniętych pojemnikach w chłodnym i ciemnym miejscu – można je także zamrażać w celu wydłużenia trwałości. Mrożone morele przechowuje się w zamrażarce do 12 miesięcy. Przecierane owoce i gotowe przetwory należy przechowywać zgodnie z informacją na etykiecie lub w lodówce po otwarciu.













