
Pasztet sojowy domowy
- nasiona soi: 500 g
- marchewka: 200 g
- pietruszka: 150 g
- bułka: 1 szt.
- oliwa z oliwek: 30 ml
- sól: 7 g
- pieprz czarny: 5 g
- majeranek: 6 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- kumin (kmin rzymski): 2 g
- imbir: 2 g
- koncentrat pomidorowy: 25 g
- jajka: 3 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Soja: przesypujemy ją do dużej miski, zalewamy zimną wodą, około 15 cm powyżej poziomu ziaren i odstawiamy na 24 godziny. Następnie odcedzamy, przekładamy do garnka, dolewamy wodę – 10 cm powyżej poziomu soi – i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości – ok. 3 godzin (czas namaczania oraz gotowania nie został wliczony w całkowity czas przygotowania pasztetu).
krok 2
Warzywa: marchew i pietruszkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dokładamy do garnka, mieszamy i gotujemy bez przykrycia jeszcze 10 minut. Woda powinna całkowicie się zredukować, możemy zostawić 5–6 łyżek wywaru.
krok 3
Studzenie: do składników wsypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
krok 4
Bułka: przekładamy ją do miseczki i zalewamy wodą. Namoczone pieczywo odciskamy z nadmiaru płynu, dodajemy do soi.
krok 5
Piekarnik: nagrzewamy go do 180°C.
krok 6
Mielenie: składniki rozdrabniamy za pomocą malaksera, miksera lub maszynki do mielenia. Dodajemy olej i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
krok 7
Jajka: żółtka wlewamy do masy, białka ubijamy na sztywno, dodajemy do rozdrobnionych składników i całość dokładnie mieszamy.
krok 8
Pieczenie: średnią keksówkę (najlepiej o wymiarach 15x30 cm) wykładamy pergaminem, przekładamy masę i pieczemy 45 minut. Upieczony pasztet sojowy wyjmujemy z formy, studzimy na kratce, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

