passata pomidorowa

      Passata pomidorowa a przecier pomidorowy

      Passata pomidorowa często określana jest mianem przecieru pomidorowego. Czy to błąd? Nie, te dwa produkty to właściwie to samo. Czym innym będzie natomiast koncentrat pomidorowy – dużo gęstszy i bardzo intensywny w smaku – czy pulpa pomidorowa, która nie jest tak gładka jak passata i często zawiera kawałki pomidorów.

      Passata pomidorowa – do czego użyć?

      Passata pomidorowa może pełnić funkcję sosu – Włosi używają jej do smarowania spodu pizzy. Jeśli dodamy do niej zioła i np. oliwki może z powodzeniem być sosem do makaronu lub jego bazą. Passata pomidorowa doskonale pasuje także do zup. Zrobimy z niej zupę pomidorową lub dodamy np. do zupy gulaszowej. Uzupełni także leczo lub gulasz. Passata pomidorowa może także w zimie zastąpić pomidory np. w warzywnych koktajlach.

      Passata pomidorowa – jak zrobić w domu?

      Zrobienie passaty pomidorowej jest proste. Pomidory myjemy i mielemy w blenderze na gładką masę. Jeśli nie obraliśmy ich wcześniej ze skórki, możemy przetrzeć masę przez sito. Następnie zagotowujemy pomidory i gorące wlewamy do wyparzonych słoików. Możemy je dodatkowo zapasteryzować, żeby mieć pewność, że przecier się nie zepsuje. Jeśli kupujemy passatę w sklepie warto wybrać tę w słoiku lub butelce – szkło możemy później wykorzystać do przygotowania domowych przetworów. Passata pomidorowa dostępna jest w większości sklepów spożywczych.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.