płatki kokosowe

      Płatki kokosowe są cenione nie tylko za niepowtarzalny smak, ale i za cenne właściwości zdrowotne. Miąższ kokosa zawiera w sobie wiele cennych mikroelementów i składników odżywczych, przez co eksperci z dziedziny zdrowego żywienia zalecają włączenie płatków kokosowych do codziennej diety. Poddane naturalnemu procesowi suszenia, nie tracą tego, co w nich najcenniejsze, a mogą urozmaicić smak wielu potraw.

      Płatki kokosowe stanowią naturalne źródło magnezu, sodu, potasu i wapnia. Oprócz tego, występuje w nich żelazo, fosfor, cynk, witamina B1, B3 i B6, witamina D oraz witamina E. Zawierają też błonnik, kwas foliowy i cenne kwasy tłuszczowe.

      Dzięki bogatej zawartości minerałów, witamin i innych składników odżywczych, płatki kokosowe znacząco wzbogacają codzienną dietę i dzięki temu.

      Jak można wykorzystać płatki kokosowe?

      Płatki kokosowe są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Dodatkowo, jeżeli zostaną wykorzystane w roli posypki, wzbogacą też wizualną stronę potrawy, a jak wiadomo, wszyscy jemy także oczami.

      Płatki kokosowe mogą być ciekawym składnikiem codziennych śniadań - doskonale komponują się z płatkami owsianymi i z musli, można dodać je do maślanki, jogurtu lub kefiru. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby wsypać smaczne płatki do owocowych koktajli.

      Dodatek ten można bez przeszkód łączyć z mięsem, zwłaszcza drobiowym - z kaczki, kurczaka bądź indyka. Takie zestawienie może wydawać się dość niecodzienne, ale należy podkreślić, że płatki kokosowe są szeroko wykorzystywane w kuchni azjatyckiej i tam sprawdzają się doskonale - dodane do potrawy, nadają jej nutkę oryginalnego i jakże orientalnego charakteru.

      Warto podkreślić, że płatki kokosowe dobrze komponują się też ze smakiem ryb. Wystarczy zrobić z nich panierkę, która będzie nieporównywalnie zdrowsza i smaczniejsza niż przygotowana z bułki tartej.
      Płatkami z miąższu kokosa można wzbogacić smak naleśników, racuchów i innych placków na słodko, można też dodać je do gotowanych warzyw (w trakcie procesu obróbki termicznej), co znacząco uatrakcyjni ich smak.

      Płatki kokosowe: przepisy

      Płatki kokosowe stanowią nieodłączny składnik wielu deserów, w tym pysznych kokosanek, ciasteczek kokosowo-owsianych, wafelków z masą kajmakową czy tortów z kremem orzechowo-kokosowym.

      W porze obiadowej, doskonale sprawdzi się smażony kurczak w orientalnym stylu, curry z kurczakiem lub coś na słodko - kokosowe naleśniki.

      Na kolację, warto podać pyszną sałatkę owocową z wiórkami kokosowymi lub nieco bardziej sycącą sałatkę z kurczakiem, ananasem, kukurydzą i płatkami kokosowymi. Dla osób szczególnie dbających o linię, świetnym wyborem będzie owocowy koktajl przygotowany z ulubionych owoców, płatków i mleka kokosowego.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.