płatki kukurydziane

      Płatki kukurydziane – wartości odżywcze

      Płatki kukurydziane to dobre źródło energii płynących z węglowodanów złożonych i błonnika. Łatwo przyswajalne składniki od razu usprawnią procesy myślowe. To idealna przekąska dla osób pracujących umysłowo oraz dla uczniów i studentów. Błonnik usprawnia pracę całego układu pokarmowego oraz wysyła sygnał do mózgu o osiągnięciu poziomu sytości. Płatku kukurydziane są zdrowe. Jednak należy wybierać produkty bez dodatkowego cukru oraz spożywać z umiarem. Osoby dbające o linię, mogą zadawać sobie pytanie ile kalorii mają płatki kukurydziane. Szacuje się, że na 100 g płatków kukurydzianych przypadają 364 kalorie. Jeżeli zastanawiacie się, czy płatki kukurydziane tuczą to odpowiedź brzmi to zależy. Dobrze jest wybierać produkty z najlepszym składem i uprawiać aktywność fizyczną. Wszelkiego rodzaju dodatki lepiej dorzucać samemu. Ulubione owoce lub miód to dodatkowe kalorie, ale często o wiele bardziej naturalne niż użyte w gotowych produktach.

      Jak powstają płatki kukurydziane?

      Dla wielu osób powstawanie płatków kukurydzianych jest prawdziwą zagadką. Jednak to nic trudnego. Tworzone są z rozgniecionego i gotowanego ziarna białej kukurydzy. Płatki kukurydziane często wchodzą w skład mieszanek śniadaniowych typu muesli. Oprócz nich znajdować się mogą bakalie, owoce liofilizowane i miód. Płatki kukurydziane powinny być wykonane z mąki kukurydzianej, a nie z grysu. Powinno się unikać barwników, emulgatorów czy stabilizatorów smaku.

      Jak zrobić panierkę z płatków kukurydzianych?

      Jeżeli nabierzecie ochoty na soczyste mięso kurczaka, panierowane i upieczone w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych to zapewniamy, że jest to szybkie do wykonanie danie. Płatki kukurydziane należy lekko rozdrobnić, aby wciąż miały kruchą strukturę. Dla urozmaicenia smaku do płatków można dodać pokruszoną, czerstwą chałkę. Następnie udźce z kurczaka smarujemy delikatnie majonezem z obu stron. Obtaczamy w chrupiącej panierce z obu stron. Następnie obkładamy połówkami główki czosnku oraz połówką cytryny. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 ° C przez 45 minut.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.