polędwica wołowa

      Polędwica wołowa pochodzi z tylnej części krowy. Polędwica wołowa jest wąskim i długim mięśniem znajdującym się w grzbiecie wołu. Polędwica wołowa jest niezwykle ceniona za walory smakowe. Często jest polecana osobom, które zmagają się z anemią z uwagi na wysoką zawartość żelaza.

      Jak zrobić polędwicę wołową?

      Polędwica wołowa może być przygotowana na wiele sposobów. Ponadto jest mięsem niezwykle uniwersalnym. Najczęściej jest duszona, pieczona lub gotowana. Polędwica wołowa jest delikatną częścią wołowiny. Najczęściej z polędwicy wołowej przygotowuje się soczyste steki, znane w polskiej kuchni jako befsztyki. Polędwica wołowa może być podana jednym z trzech stopni wysmażenia. Uważa się, że najsmaczniejsza jest krótko smażona.

      Polędwica wołowa-jak przyrządzić?

      Na ogół polędwica wołowa wymaga małej ilości przypraw i krótszego gotowania. Polędwica wołowa może być przygotowana w podobny sposób jak policzki wołowe. W kuchni francuskiej popularne jest danie pot au feu. Ta francuska potrawa zawiera w sobie poza polędwicą wołową, liście laurowe, gałązki tymianku, gałązki natki pietruszki, ziarna czarnego pieprzu, goździki, cebule, seler naciowy, marchewki oraz rzepę. Ważne jest również wolne gotowanie, aby warzywa były miękkie a mięso soczyste.

      Polędwica wołowa-jak zrobić stek z polędwicy wołowej?

      Na początek stek z polędwicy wołowej wkładamy do dużej plastikowej torebki ze szczelnym zamknięciem, wlewamy 4 łyżki oleju, wsypujemy łyżkę przyprawy włoskiej, pół łyżeczki pieprzu czarnego, dodajemy 4 rozgniecione ząbki czosnku. Marynujemy w temperaturze pokojowej przez 10–15 min. Żeliwną patelnię umieszczamy na górnej półce piekarnika i rozgrzewamy tam, aż temperatura piekarnika osiągnie 200°C. Stek z polędwicy wołowej układamy na patelni w piecu, zostawiamy na 5 minut, odwracamy i pieczemy jeszcze przez 5 minut. Stek z polędwicy wołowej kroimy w plastry, a potem oprószamy kryształkami soli.

      Polędwica wołowa-co zrobić z polędwicy wołowej?

      Polędwica wołowa idealnie nadaje się do wykonania tatara. Można przygotować urozmaiconą wersję na przykład jako tatar wołowy z gruszkami. Wystarczy przygotować 400 g polędwicy wołowej, łyżkę stołową imbiru, 4 cebule, czosnek, gruszkę, pół ogórka kiszonego, 4 łyżki oleju sezamowego, 6 łyżek sosu sojowego, 1 łyżkę sezamu, kilka orzechów piniowych, 2 żółtka i kiełki do dekoracji.

      Na początek imbir obieramy (najlepiej za pomocą łyżeczki) i drobno siekamy. Następnie cebule i czosnek obieramy i także drobno siekamy. Potem obraną gruszkę kroimy w kostkę i przekładamy do salaterki. Następnie ogórek obieramy, usuwamy pestki i kroimy w bardzo cienkie, wąskie paseczki, dokładamy do gruszki. Potem salaterkę owijamy folią i odstawiamy w chłodne miejsce do czasu podania tatara. Olej sezamowy mieszamy z sosem sojowym. Polędwicę wołową bardzo drobno siekamy, za pomocą ostrego noża. Do salaterki wkładamy mięso, czosnek, imbir, cebulę, gruszkę, ziarno sezamowe i orzeszki pinii. Wlewamy 3/4 sosu i mieszamy. Dodajemy żółtka ze sparzonych jajek. Tatar z polędwicy wołowej podajemy z paseczkami ogórka i kiełkami. Następnie doprawiamy do smaku pozostałym sosem. Tatar z polędwicy wołowej jest gotowy do podania.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.