ryż do risotto

      Kiedy poznamy wszystkie tajniki przygotowywania risotto, bez wychodzenia z domu możemy udać się w włoską, kulinarną podróż.

      Jaki ryż do risotto?

      Żeby zrobić idealne, smaczne danie, które każdemu posmakuje, ważne są różne aspekty. Jednym z nich, wręcz najważniejszym jest odpowiedni, dobrej jakości produkt. Dlatego robiąc risotto nie możemy użyć pierwszego, lepszego ryżu, który znajdziemy na półce w sklepie. Jest wiele rodzajów ryżu, każdy ma inną konsystencję, smak, co za tym idzie, nieodpowiednio dobrany ryż do risotto może popsuć efekt końcowy dania. Dlatego, żeby nasze risotto smakowało obłędnie, należy wybrać jeden z trzech rodzajów ryżu:

      carnaroli- ryż ten jest miękki i pulchny po ugotowaniu, idealnie pasuje do risotto

      arborio- po ugotowaniu zamienia się w kleistą masę, dzięki czemu świetnie łączymy się z innymi dodatkami

      loto- tak samo jak ryż aborio zawiera dużą ilość skrobi i po ugotowaniu jest kleisty co jest wymagane, by zrobić idealne risotto.

      Przygotowanie risotto

      Wykonanie tego włoskiego dania jest naprawdę proste. Jednak by otrzymać wymagany efekt, należy poświęcić na to sporo czasu. Pierwszą rzeczą, którą powinno się zrobić, zanim zacznie się robić samo risotto, to przygotowanie bulionu. Gdy wywar jest ugotowany, można przystąpić do kolejnego kroku, czyli pokrojenie czosnku i cebuli oraz podsmażenie ich na patelni. Gdy cebula razem z czosnkiem lekko się zeszkli należy wsypać ryż i po kilkunastu minutach zalać ryż białym winem lub prosecco. Kolejnym krokiem jest stopniowe wlewanie wywaru. Ważne jest, by ryż wchłonął wlany wywar oraz wino. Na koniec dodajemy masło i risotto gotowe!

      Nie tylko ryż do risotto

      Risotto jak pizza- można je przygotować z różnymi dodatkami. Gdy już mamy idealnie przygotowany ryż do risotto można przystąpić do kolejnego, przedostatniego kroku, czyli dodanie, według własnego uznania innych produktów. Tak naprawdę istnieje tutaj ogromna różnorodność. Można przyrządzić risotto z kurczakiem, wołowiną, warzywami czy owocami morza. Ostatnim krokiem jest zaś zajadanie się tradycyjną, smaczną włoską potrawą.

      Teraz, gdy już wiecie, jaki ryż do risotto wybrać oraz poznaliście tajniki idealnego risotto możecie w końcu zacząć włoską, kulinarną podróż.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.