serek homogenizowany

      Serek homogenizowany jest ceniony jako przekąska, świetnie nadaje się zarówno na śniadanie jak i na podwieczorek. Można go jeść solo, albo z dodatkiem płatków, owoców czy orzechów, sprawdzi się też w wersji wytrawnej, z warzywami albo na kanapce. Serek, zarówno naturalny jak i smakowy, stanowi też składnik wielu potraw i deserów, szczególnie tych letnich. Najpopularniejszym z nich jest sernik na zimno.

      Co to jest serek homogenizowany?

      Serek homogenizowany zaliczany jest do niedojrzewających serów twarogowo-kwasowych. Powstaje z twarogu z dodatkiem śmietanki. W procesie homogenizacji, w specjalnych homogenizatorach, bardzo dokładnie rozdrabnia się składniki, które łączą się w niezwykle gładką i jednolitą masę, o kremowej konsystencji. W sprzedaży można spotkać zarówno serki homogenizowane naturalne, jak i różne serki smakowe, np. z wsadem owocowym, czekoladowe lub waniliowe.

      Ser homogenizowany może mieć różną konsystencję. W zależności od zawartości tłuszczu będzie on bardziej płynny lub gesty. Serek homogenizowany jest doskonałym źródłem wapnia, a także lekkostrawnego białka mlecznego, którego zawiera nawet więcej niż samo mleko. Zawartość tłuszczu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach zależy w głównej mierze od tego, czy bazą do produkcji takiego serka był twaróg tłusty czy chudy. Nie warto sięgać po serki homogenizowane odtłuszczone, ponieważ wtedy organizm nie może przyswoić zawartych w nich cennych składników rozpuszczalnych właśnie w tłuszczach.

      Co można zrobić z serka homogenizowanego?

      Desery z serka homogenizowanego są lekkie i puszyste. To składnik, który świetnie komponuje się w owocami, galaretką, słodkimi plackami czy delikatnymi biszkoptami. Najbardziej znanym deserem na bazie takiego serka jest idealny na upały, sernik na zimno, który jest bardzo prosty do zrobienia. Inne pomysły na wykorzystanie serka w kuchni to domowe lody, które można później włożyć miedzy wafle i wyczarować pyszne lodowe kanapki.

      Serek homogenizowany może być doskonałą bazą do mas i kremów, którymi można przełożyć lekkie ciasta owocowe, a także ptysie lub eklery. Można z niego robić puddingi, a także dodawać do musów owocowych i koktajli. Pysznym obiadem albo podwieczorkiem będą naleśniki z serkiem homogenizowanym albo racuchy lub placki serowe na słodko podane z dodatkiem owoców. Ciekawym i coraz popularniejszym przepisem są też pączki lub oponki z dodatkiem serka homogenizowanego.

      Serek homogenizowany: jak zrobić domowy serek?

      Serek homogenizowany można bez problemu zrobić samodzielnie w domu. Jest to banalnie proste i zajmuje nie więcej niż 5 minut. Co więcej mamy pewność, że tak przygotowany serek będzie zdrowy, bez konserwantów czy jakichkolwiek sztucznych dodatków. Wystarczy wrzucić do blendera twaróg i dodać do niego 30 % śmietankę oraz odrobinę jogurtu naturalnego, a następnie dokładnie wszystko zblendować. W ten sposób uzyskamy serek homogenizowany naturalny.

      Można go lekko dosłodzić do smaku oraz dodać według uznania np. owoce (mogą być też zmiksowane lub w kawałkach), wiórki czekoladowe czy kokosowe, zmieloną wanilię, cynamon albo miód.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.