śliwki węgierki

      

      Śliwki węgierki, znane również jako śliwki domowe, śliwki europejskie lub śliwki typu węgierskiego, to owoce pestkowe pochodzące z gatunku Prunus domestica. Cechują się wydłużonym, owalnym kształtem, ciemnofioletową skórką pokrytą naturalnym nalotem oraz słodko-kwaśnym miąższem. Wykorzystuje się je zarówno w formie świeżej, jak i przetworzonej – do suszenia, smażenia, pieczenia oraz produkcji przetworów. Ze względu na stosunkowo niewielką pestkę i zwartą konsystencję miąższu, śliwki węgierki są szczególnie cenione w przemyśle spożywczym i kuchni domowej.

      Śliwki węgierki – składniki odżywcze

      Wartości odżywcze dotyczą suszonych śliwek węgierek w porcji 100 g:

      • Energia: 263 kcal
      • Białko: 0 g
      • Tłuszcze: 0 g
      • Kwasy tłuszczowe trans: 0 g
      • Węglowodany (łącznie): 63,16 g
      • Cukry: 63,16 g
      • Sód: 53 mg

      Śliwki węgierki – historia i pochodzenie

      Śliwka węgierka wywodzi się od europejskich odmian śliw domowych, które były uprawiane i rozpowszechniane na terenach dzisiejszych Niemiec, Węgier i Francji. Nazwa „węgierka” w języku polskim pochodzi od Węgier, gdzie owoc ten był szczególnie ceniony i szeroko uprawiany już od średniowiecza. Na ziemiach polskich pierwsze wzmianki o uprawie śliwy domowej pochodzą z XV wieku. Śliwki węgierki na trwałe wpisały się w kuchnię regionalną oraz tradycyjne przetwórstwo spożywcze.

      Śliwki węgierki – odmiany

      • Węgierka zwykła
      • Węgierka łowicka
      • Węgierka dąbrowicka
      • Węgierka wczesna
      • Stanley (odmiana wielkoowocowa, półwęgierkowa, jadalna na surowo i do przetwórstwa)

      Rodzaje śliwek węgierek

      • Świeże śliwki węgierki
      • Suszone śliwki węgierki
      • Mrożone śliwki węgierki
      • Smażone śliwki węgierki (powidła)
      • Konserwowe śliwki węgierki (kompoty, śliwki w zalewie)

      Śliwki węgierki – zamienniki

      • Śliwki kalifornijskie (prune): suszone, słodsze i ciemniejsze; przy zamianie należy skorygować poziom słodyczy w przepisie.
      • Morele suszone: inny profil smakowy, ale podobna konsystencja; sprawdzają się w ciastach i kompotach.
      • Daktyle: bardziej kleiste i znacznie słodsze; nadają się jako zagęstnik lub naturalny słodzik – należy zmniejszyć ilość cukru w przepisie.
      • Figi suszone: mniej kwaśne, o lekko ziarnistej konsystencji; dobre do farszów i pieczywa.
      • Rodzynki: jako drobne owoce suszone sprawdzają się w mieszankach bakaliowych oraz do słodzenia potraw.

      Co zrobić ze śliwek węgierek?

      Śliwki węgierki to klasyczny składnik kuchni środkowoeuropejskiej, szczególnie polskiej, węgierskiej i niemieckiej. Wykorzystuje się je do wypieku ciast (np. ciasto ze śliwkami), przyrządzania knedli, powideł i kompotów. Nadają się również do nalewek, dżemów z dodatkiem przypraw korzennych oraz jako składnik farszów do mięs i pierogów. W postaci suszonej stanowią bazę sosów do pieczeni i bigosu, a także popularny dodatek do wypieków i deserów. Znajdują zastosowanie również w nalewkach owocowych oraz kuchni regionalnej, m.in. Małopolski i Kujaw.

      Jak przechowywać śliwki węgierki?

      Świeże śliwki węgierki należy przechowywać w lodówce – w suchym i przewiewnym pojemniku, najlepiej warstwowo, aby uniknąć uszkodzeń mechanicznych. Zaleca się ich spożycie w ciągu 5–7 dni od zakupu. Śliwki można również zamrozić – po wypestkowaniu i umyciu należy je rozłożyć luzem na tacy, a po zamrożeniu przesypać do woreczków; nadają się do spożycia przez około 12 miesięcy. Suszone śliwki węgierki należy przechowywać w szczelnym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła. Odpowiednio zabezpieczone zachowują jakość nawet do roku.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.