
Paluszki rybne - przepis
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- sola: 350 g
- jajka: 1 szt.
- mąka pszenna: 100 g
- bułka tarta: 100 g
- olej: 80 ml
- sól: 0.5 łyżeczki
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Ryba: filety dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy je w 2-centymetrowe paseczki i doprawiamy solą.
krok 2
Panierka: w misce roztrzepujemy jajko z solą i pieprzem. Na jednym talerzyku wysypujemy mąkę, a na drugim bułkę tartą. Paluszki rybne obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku, a na koniec panierujemy w bułce.
krok 3
Smażenie: na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy do niego panierowaną rybę. Smażymy na średnim ogniu, aż paluszki rybne będą rumiane z każdej strony.

