
suszona żurawina
Opis ogólny
Suszona żurawina to owoce żurawiny wielkoowocowej (Vaccinium macrocarpon), które zostały odwodnione poprzez suszenie. Występuje również pod nazwami takimi jak żurawina suszona, cranberry (ang.), susz z żurawiny lub suszona cranberry. Stosowana głównie jako składnik deserów, dodatek do dań lub przekąska, suszona żurawina charakteryzuje się intensywnym, słodko-kwaśnym smakiem. W procesie suszenia owoce tracą większość wody, ale zachowują charakterystyczną strukturę miąższu oraz aromat.
Suszona żurawina – składniki odżywcze
gramatura: 100 g produktu suszonegowartości odżywcze:
- Energia: 334 kcal
- Białko: 0 g
- Tłuszcze ogółem: 0 g
- – w tym tłuszcze nasycone: 0 g
- – kwasy tłuszczowe trans: 0 g
- Cholesterol: 0 mg
- Błonnik pokarmowy: 6,1 g
- Węglowodany (różnica): 82,07 g
- – w tym cukry ogółem: 72,95 g
- – w tym cukry dodane: 66,9 g
- Sód (Na): 0 mg
- Potas (K): 0 mg
- Wapń (Ca): 0 mg
- Żelazo (Fe): 0 mg
- Witamina D (D2 + D3): 0 µg
Suszona żurawina – historia i pochodzenie
Żurawina wielkoowocowa pochodzi z Ameryki Północnej, gdzie od wieków była wykorzystywana przez rdzenną ludność zarówno jako pokarm, jak i surowiec do barwienia tkanin. Przemysłowa uprawa żurawiny rozpoczęła się w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych, głównie w Massachusetts. Suszenie żurawiny jako sposób konserwacji i wydłużenia trwałości stało się popularne na początku XX wieku wraz z rozwojem technologii odwodnienia owoców.
Suszona żurawina – odmiany
- Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) – najczęściej wykorzystywana w produkcji suszu
- Żurawina błotna (Vaccinium oxycoccos) – rzadziej spotykana, znacznie drobniejsza, o bardziej kwaskowatym profilu smakowym
Suszona żurawina – rodzaje
- Suszona żurawina słodzona – najczęstsza forma, do której dodaje się cukier lub koncentrat soku owocowego
- Suszona żurawina niesłodzona – o bardziej cierpkim smaku
- Suszona żurawina w kawałkach – rozdrobniona, przeznaczona do mieszania z musli, ciastami lub wypiekami
- Suszona żurawina całkowicie naturalna – bez dodatku cukru, oleju ani konserwantów
- Żurawina suszona i powlekana olejem roślinnym – powszechnie spotykana w gotowych mieszankach bakaliowych
Suszona żurawina – zamienniki
- Rodzynki – mają zbliżoną konsystencję i słodszy smak; można je stosować w ciastach, musli i sałatkach w proporcji 1:1
- Suszone wiśnie – cechują się bardziej kwaskowatym smakiem; dobrze sprawdzają się w daniach wytrawnych i słodkich; mogą wymagać korekty ilości cukru
- Suszona porzeczka – o niewielkiej średnicy i wyrazistym, kwaśnym smaku; mniej słodka, odpowiednia do pieczywa i farszów
- Daktyle suszone – zdecydowanie słodsze i bardziej miękkie; najlepiej sprawdzają się w deserach i pastach; należy ograniczyć ilość dodatkowego cukru
- Morele suszone – łagodniejsze w smaku; dobre jako zamiennik w ciasteczkach i wypiekach zbożowych
Co zrobić z suszoną żurawiną?
Suszoną żurawinę stosuje się głównie w kuchni amerykańskiej, europejskiej i skandynawskiej. Jest popularnym składnikiem ciast, muffinów, ciasteczek, granoli, surówek i sałatek. W wersji wytrawnej wykorzystywana bywa jako dodatek do farszów, kasz, pasztetów lub pieczeni z drobiu. W kuchni wegetariańskiej pełni funkcję smakowego kontrapunktu – dodawana bywa do dań z soczewicy, komosy ryżowej oraz warzywnych curry.
Jak przechowywać suszoną żurawinę?
Suszoną żurawinę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego. Po otwarciu opakowania najlepiej umieścić ją w hermetycznym pojemniku lub woreczku strunowym. Produkt ten można też przechowywać w lodówce, co wydłuża jego trwałość. Możliwe jest również zamrożenie suszonej żurawiny – najlepiej rozłożyć ją najpierw na blasze, zamrozić luzem, a następnie przełożyć do woreczka lub pojemnika.






















