Porady:
- Jeśli zależy nam na chrupiącej, przyrumienionej skórce, kilka minut przez końcem pieczenia, powinniśmy rozwinąć folię i podpiec odkrytą rybę jeszcze chwilę.
- Wybierając szczupaka, należy zwrócić uwagę na jego skrzela. Jeśli mają intensywny kolor to znaczy, że ryba jest świeża. Unikajmy ryb z brązowymi skrzelami.
- Kupujmy niewielkie szczupaki o wadze do 2 kilogramów. Większe okazy będą mniej smaczne.
- Jeśli ryba ma zapach mułu, wystarczy natrzeć ją solą i sokiem z cytryny. Po godzinie zapach powinien zniknąć.
Notka redakcyjna:
Jak przyrządzić szczupaka pieczonego?
Szczupak pieczony w dzwonkach, filetach czy w całości, to banalnie prosty przepis, który nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy dobrej jakości ryba, podstawowe przyprawy, świeże zioła i cytryna. Przygotowania należy zacząć od marynowania ryby. Rybie mięso najlepiej natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posiekanym koperkiem i zostawić na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie możemy zapiec rybę z odrobiną masła, oliwy lub całkowicie bez tłuszczu. Porcje ryby możemy ułożyć razem na blaszce lub owinąć każdy filet osobno w sakiewki z papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Dzięki szczelnemu woreczkowi, szczupak pieczony w folii pozostanie maksymalnie soczysty i aromatyczny. Z kolei szczupak pieczony na blasze w piekarniku, będzie wyglądał bardziej efektownie i można go zaserwować w całości na stół.
Ile piec szczupaka w piekarniku?
Szczupak pieczony w całości powinien spędzić w piekarniku około 1 godzinę, a szczupak pieczony w dzwonkach, już tylko 20-30 minut.
Dodatki do ryby - z czym podać szczupaka?
Ziemniaki, kasza czy ryż to klasyka, która sprawdzi się do każdej ryby, ale co jeszcze podać do szczupaka? Do tej ryby fantastycznie pasują wszelkiego rodzaju sosy, na ciepło i zimno. Warto więc podać tę rybę w sosie śmietanowym, sosem chrzanowym, koperkowym lub czosnkowym. Świetnym dodatkiem do ryby jest także lekka sałatka, na przykład z pora, selera czy z czerwonej, białej lub kiszonej kapusty. Dobrym wyjściem jest też szczupak pieczony z warzywami w jednym naczyniu. W tym wypadku możemy jednocześnie możemy upiec rybę oraz dodatki i podać naczynie z piekarnia prosto na stół!
Inne przepisy na szczupaka
Ta ryba świetnie smakuje zarówno pieczona, smażona, jak i gotowana. Można z niej zrobić pulpeciki, roladę, zapiekankę czy galantynę. Pysznymi wariantami, szczególnie popularnymi na świątecznym stole, są też szczupak faszerowany pieczony i szczupak w galarecie.