tarty chrzan

      Tarty chrzan - zrób sam!

      Nie musimy nikogo przekonywać, że samodzielnie przygotowany chrzan ma zdecydowanie więcej pozytywnych właściwości niż odpowiednik ze sklepu, choćby z powodu braku konserwantów. Z ok. 1 kg uzyskamy 3 słoiczki, zatem proponuję ścierać chrzan częściej, ale mniej, żeby się nie utleniał i nie tracił mocy. Korzenie warto namoczyć na 30 min w zimnej wodzie, co nada im jędrności i ułatwi ścieranie. Robimy to zawsze przy otwartym oknie. Na dno miski wyciskamy porcję soku z cytryny i co jakiś czas kolejną porcję do tartego chrzanu, mieszamy – bez kwaśnego dodatku będzie ciemniał (można użyć też octu lub kwasku cytrynowego). Na koniec doprawiamy do smaku cukrem i solą, rozrzedzamy kilkoma łyżkami wrzątku. Możemy też wymieszać go z octową wrzącą zalewą podobną do tych, które wlewamy do przetworów, dodać łyżkę oleju i miodu zamiast cukru.

      Tarty chrzan - co zamiast tarki?

      Każdy ulega pokusie, żeby wszystko robić szybciej. W niejednym domu zdarzyło się wrzucić obrane korzenie do jakiegoś mechanicznego urządzenia trącego: eteryczne możliwości chrzanu są tak gigantyczne, że doprowadzają do płaczu cały dom. Jeśli jednak nie macie cierpliwości do zwykłej tarki i nie boicie się łez, można skorzystać z maszynki do mięsa z najdrobniejszym sitkiem lub elektrycznej tarki. Blendery zwykle są za słabe, zbyt grubo rozdrabniają. Słyszeliśmy nawet o osobach, które korzystają z wolnoobrotowych wyciskarek do soków – mieszają po prostu odciśniętą pulpę z zebranym w pojemniku sokiem; taki chrzan ma ponoć najbardziej „puszystą„ konsystencję, a samo urządzenie nie uwalnia całego jego aromatu.

      Jakiekolwiek aktywności, w szczególności: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególności w celu ich eksploracji, zmierzającej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji jest zabronione oraz wymaga uprzedniej, jednoznacznie wyrażonej zgody administratora serwisu – Burda Media Polska sp. z o.o. Obowiązek uzyskania wyraźnej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez względu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania treści, danych lub informacji dostępnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak również bez względu na charakter tych treści, danych i informacji.
      Powyższe nie dotyczy wyłącznie przypadków wykorzystywania treści, danych i informacji w celu umożliwienia i ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umożliwienia pozycjonowania stron internetowych zawierających serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych.
      Więcej informacji znajdziesz tutaj.